PSIKOLOG BUSE KARACA
SUNDUĞUM HIZMETLER
“Belki çocuğunuzla ilişki kurmakta onun ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorsunuz. Belki de nasıl daha etkili ebeveyn olurum sorusunun cevabını arıyorsunuz. İhtiyacınız ne olursa olsun size destek olmak için buradayım.
Psikolojik destek alma süreci içerisinde büyüme ve gelişmeyi barındırır, Ben de sunduğum terapilerde pozitif bir bakış açısı benimseyerek çocukların psikolojik gelişimine katkı sağlamayı hedefliyorum. Yaşadığınız problemleri çözmenize yardım edecek araçlara ve mesleki deneyime sahibim.”
OYUN TERAPİSİ NEDİR?
Oyuncaklar ve oyun yardımıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerini sağlayan özel işleve oyun terapisi denir. Yetişkinler için psikolojik danışmanlık ne anlama geliyorsa çocuklar için oyun terapisinin anlamı odur. Yetişkinler yaşadıkları sorunları sözlerle ifade ederken çocuklar sözel olarak ifade edemez ve oyunu kullanır. Çocuklar duygularını ve ihtiyaçlarını psikologlarına oyun aracılığıyla anlatırlar. Eğitimli bir oyun terapisti/psikolog güvenli bir ortam yaratır ve çocuğu istediği gibi oynamaya cesaretlendirir. Oyun süresinde çocuğa yaşadıkları duygusal zorlanmaları ifade edebilmeleri için farklı oyuncaklar sunulur. Çocuklar bu oyuncakları kullanarak kızgınlıklarını korkularını üzüntülerini hayal kırıklıklarını anlatmaya başlarlar. Çocuk ve psikoloğu arasında kurulan ilişki oyun içerisinde kendilerini güvende hissetmelerine yarayan büyüme ve gelişme sağlayan en önemli unsurlardan biridir.
Oyun terapisi sürecinde çocuğun hangi gelişim çağında olduğu önemli bir faktördür. Önemli olan başka bir faktör ise herhangi bir travma yaşandıysa bunun ne zaman olduğudur. Yaşanılan travmadan sonra en kısa sürede destek almak sürecin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Oyun terapisi sürecinde ebeveynler oyuna direkt dahil olmasalar da süreç içerisinde kazandıkları etkili ebeveynlik becerileri sayesinde çocuklarının duygusal gelişimlerine katkıda bulunurlar. Kimi zaman ebeveynlerin kafasında pek çok soru işareti olur ve çocuklarının oyun terapisine ihtiyacı olup olmadığına karar vermekte zorlanabilirler. Anne babanın boşanması, okula başlamak, tuvalet geçişi, meme geçişi gibi dönemlerde çocuğunuzu gözlemlemek size yardımcı olabilir. Benzer dönemlerde bazı çocukların diğer çocuklara göre daha fazla zorlanabileceğini ya da desteğe ihtiyaç duyabileceğini unutmamak gerekir. Genel çerçevede Zorlandıkları zamanlarda çocuklar her zamankinden farklı davranışlar gösterebilir hırçınlık öfke üzüntü gibi duyguların yoğunluğu artabilir iletişim problemleri çatışmalar ya da içe kapanma gibi durumlar gözlemlenebilir. Bu gözlemler çocuk ve ebeveyn
için baş edemedikleri noktaya geldiğinde destek almak için bir psikoloğa başvurmalılardır.
Oyun terapisi;
-
Kaygı, korku, üzüntü gibi duyguların normalin üzerinde olması
-
Kendisini ya da başkalarının canını acıtacak şekilde davranmaları (kendi başını duvara vurma, başkalarına yumruk atmak gibi)
-
Travma sonrası stres bozukluğu
-
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
-
Anne baba boşanma sürecindeyken aşırı tepkiler vermek
-
Özgüven eksikliği
-
Depresyon
-
Sebebi anlaşılamayan karın ve baş ağrıları
-
Diğerleriyle iletişim kurmada güçlük
-
Ailede yaşanan değişimlere adapte olamama gibi yaşanan pek çok problemde iyileşme sağlar.
Sizde benzer problemleri yaşıyor ve çocuğunuz için Konya'da oyun terapisi alabileceğiniz bir psikolog arıyorsanız detaylı bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.